Realizacja doradztwa zawodowego w naszej szkole

Rok szkolny 2019/2020

 

Szkolna Internetowa Gra Giełdowa

      Uczniowie klas VII i VIII w roku szkolnym 2019/2020 – uczestniczyli w Szkolnej Internetowej Grze Giełdowej. Otrzymali wirtualne 20 tysięcy złotych i mogli inwestować je w akcje – czyli papiery wartościowe – różnych firm działających na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Poznali przy tym zawód maklera, czy analityka giełdowego.

Zajęcia przedsiębiorczości w klasie Vd

Na zajęciach z przedsiębiorczości uczniowie z klasy V D   przygotowywali swoje własne towary, ustalali ich cenę i prowadzili kampanię je reklamującą. Obok wytwarzanych towarów użytkowych uczniowie tworzyli filmy reklamujące swoje towary. Dzieci sprawdzały więc czy mają predyspozycje do wykonywania zawodów zarówno artystycznych jak i tych, które są związane z reklamą.

Wycieczka zawodoznawcza

Klasy IV a i IV b  uczestniczyły w wycieczce zawodoznawczej do Lipki poznając zawód i warunki pracy pszczelarza. Była to również okazja, do omówienia predyspozycji uczniów to, tego czy mogliby w przyszłości wykonywać taką pracę.

Tajniki ekonomii

Na zajęciach z przedsiębiorczości klasa v d  poznawała tajniki ekonomii i zawody z nią związane. Głównie omawialiśmy zawód analityka finansowego, bankiera, księgowego, doradcy finansowego. Bardzo ciekawą publikację udostępnił nam Kuba Juźwicki  „EKONOMIA”. To o czym dorośli ci nie mówią” autorstwa Bogusia Janiszewskiego.
„ta książka dowodzi, że o ekonomii można mówić nie tylko jasno, ale i z humorem. Dostajemy tu solidną dawkę wiedzy o podstawowych i nieco bardziej zaawansowanych zjawiskach gospodarczych. Czyta się szybko, a zapamiętuje jeszcze szybciej – dzięki zabawnym, czasem przewrotnym rysunkom. To książka dla każdego młodego bystrzaka. Ale nie tylko! Mamo i tato: pożyczcie ekonomię od waszego dziecka. Sporo się dowiecie, i będziecie się przy tym dobrze bawić!” – ta książka to dowód na to, że ekonomia nie musi być trudna.

Zawód kucharza

Uczniowie klasy V C  na zajęciach z historii poznawali zawód kucharza rozwijający się poprzez wieki. Na pierwszych zajęciach tak jak ludzie pierwotni tarli ziarno na mąkę mając do dyspozycji kamień – na którym tarte było ziarno, drugi kamień – mniejszy którym tarli ziarno na mąkę. Zebrana mąka została przekazana mamom, które wspólnie upiekły z tej startej mąki chleb – dodając oczywiście pozostałe składniki potrzebne do pieczenia chleba.